Top 5 beste VPN's om anoniem op het web te surfen
Als je je privacy wilt beschermen, websites wilt deblokkeren en veilig online wilt blijven, is een VPN de beste tool om te gebruiken. Het proces van het gebruik van een VPN is eenvoudig: je meldt je aan voor een abonnement, downloadt hun app en maakt vervolgens verbinding met een server. Echter, niet alle VPN’s zijn gelijk geschapen. Er zijn veel slechte die geen fatsoenlijke snelheden bieden en je uiteindelijk alleen maar meer geld kosten! Dus hoe vind je de beste VPN voor jouw behoeften? In dit artikel zullen we alles behandelen, van wat precies een goede VPN maakt en welke volgens ons de moeite waard zijn om te bekijken (hint: NordVPN). We zullen ook enkele veelvoorkomende mythes over gratis of betaalde diensten bespreken en enkele tips geven om tussen hen te kiezen.
Wat is een Virtueel Privé Netwerk (VPN)?
Een VPN is een manier om op een veilige manier toegang te krijgen tot het internet. Het is als het ware een privé-netwerk dat zich uitstrekt over het openbare netwerk. Je kunt het gebruiken om je identiteit en locatie te verbergen wanneer je online surft, toegang te krijgen tot geblokkeerde websites of diensten, of zelfs veilig en beveiligd verbinding te maken met openbare wifi.
VPN’s gebruiken versleuteling om je gegevens te beschermen tegen interceptie terwijl ze tussen jou en het internet reizen. Dit betekent dat niemand kan zien wat je online doet, zelfs als ze je internetverbinding afluisteren (wat iemand in je huis of op school kan zijn).
Een VPN kan er ook voor zorgen dat het lijkt alsof je je ergens anders bevindt dan waar je in werkelijkheid bent. Dit is handig om toegang te krijgen tot inhoud met geo-lock, zoals Netflix-programma’s of Vevo-muziekvideo’s. Je kunt namelijk jezelf voordoen dat je uit een ander land komt. Zo omzeil je regionale blokkades op sites, streamingdiensten (zoals Spotify) of gamesites (zoals PlayStation Network).

Hoe werkt een VPN?
Wanneer je verbinding maakt met een VPN, wordt er een versleutelde verbinding tot stand gebracht tussen je apparaat en de servers van de VPN-provider. Dit betekent dat al je online activiteiten verborgen blijven voor nieuwsgierige ogen op openbare wifi-netwerken, en niemand kan zien welke websites je bezoekt of welke apps je gebruikt. Het betekent ook dat als iemand toegang zou krijgen tot je computer of telefoon terwijl die verbonden was met een VPN, hij op geen enkele manier te weten kan komen wat er zich afspeelt in die versleutelde tunnel tussen jou en de server.
Zoals privacydeskundigen keer op keer benadrukken: als iemand wil bespioneren wat je online doet, kan hij dat doen, of er nu een VPN is of niet. Maar als je er een gebruikt, maak je het ze moeilijker (of voorkom je ze helemaal).
Waarom heb je een VPN nodig?
Een VPN, of virtueel privénetwerk, is een dienst die je internetverkeer versleutelt en het via een tussenserver op een locatie van je keuze laat lopen. Dit betekent dat je IP-adres niet rechtstreeks wordt doorgegeven aan de website die je bezoekt wanneer je verbonden bent met een VPN. In plaats daarvan worden alle verzoeken via de externe servers van het bedrijf gestuurd voordat ze hun eindbestemming bereiken. Dit verbergt zowel wie je bent als waar je je bevindt voor iedereen die je activiteiten in de gaten houdt. Denk hierbij aan internetproviders en andere derden die zouden willen weten welke sites je bezoekt terwijl je online bent.
Door het verkeer via zijn eigen servers te leiden, kan een VPN gebruikers beschermen tegen overheidssurveillanceprogramma’s zoals PRISM (het initiatief van de NSA om op grote schaal gegevens te verzamelen). Het stelt gebruikers ook in staat censuur beperkingen te omzeilen die door bepaalde regeringen over de hele wereld worden opgelegd. Sommige landen beperken bijvoorbeeld de toegang tot sociale mediasites zoals Facebook of Twitter (China). Andere censureren bepaalde nieuwsuitzendingen om politieke redenen (zoals Rusland doet met RT). Zolang je een fatsoenlijke VPN-app op zijn apparaat heeft gedownload, kan je die overal ter wereld gebruiken. Zo kun je op het buitenland op reis zonder problemen online gaan of geblokkeerde websites te bezoeken.
Bij het gebruik van openbare Wi-Fi en toegang tot het internet is het belangrijk om veilig en beveiligd te zijn. Een VPN kan je daarbij helpen door al je gegevens te versleutelen terwijl ze door het netwerk reizen. Op die manier kan iemand die je informatie probeert te onderscheppen, niet lezen wat je verstuurt of ontvangt.
VPN’s zijn ook ideaal voor het gebruik van openbare computers. Op openbare computers staat vaak malware; als je verbinding maakt met een VPN, kunt je jezelf beschermen tegen ongewenste indringers die zonder toestemming toegang proberen te krijgen tot je computer.
Site-to-site en Client-to-site VPN
Er zijn twee soorten VPN-verbindingen:
- Site-to-site VPN’s. Deze zijn verbonden met meerdere locaties, dus worden ze gebruikt om twee of meer kantoren met elkaar te verbinden. Ze zijn ook de beste keuze als je jouw hele netwerk wilt beveiligen terwijl je er op afstand toegang toe hebt.
- Client-to-site VPN’s. Dit zijn afzonderlijke apparaten die zijn verbonden met een netwerk op afstand, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt door personen die van thuis uit of in het buitenland toegang willen krijgen tot het intranet van hun bedrijf zonder dat dit ten koste gaat van de privacy en veiligheid.
Zijn VPN’s gevaarlijk?
Nee, dat zijn ze niet. Maar ze kunnen door criminelen worden gebruikt om misdaden te plegen, net zoals elk stuk gereedschap of technologie kan worden gebruikt voor goede en slechte doeleinden. Een pistool is bijvoorbeeld niet inherent gevaarlijk – het is de persoon die het hanteert die het gevaarlijk maakt. Een VPN is niet anders; of je er wel of geen gebruikt, kan bepalen of je online veilig bent of niet.
Als iemand je wachtwoord voor deze VPN te pakken zou krijgen (wat nog nooit is gebeurd), dan zou hij met die informatie eenvoudig kunnen inloggen op je account. Ze zouden ook toegang kunnen krijgen tot alle sites die authenticatie vereisen via dit VPN.
Zijn VPN’s legaal?
VPN’s zijn legaal in bijna alle landen. Een paar landen hebben VPN’s volledig verboden, maar dat is zeldzaam. Zelfs als je een VPN gebruikt in een land waar het illegaal is, is de kans dat je gepakt wordt voor het gebruik ervan vrij klein.
In de meeste gevallen, zolang je je VPN correct hebt ingesteld en met een beetje geluk, zal niemand kunnen zien of je er al dan niet een gebruikt.
Kan ik een VPN gratis gebruiken?
Ja, er zijn gratis VPN-diensten. Maar de vraag zou moeten zijn: ben je bereid om je privacy op te offeren voor absolute vrijheid?
Gratis VPN’s kunnen een aantal van de volgende beperkingen hebben:
- Trage snelheden
- Datalimieten en bandbreedtebeperkingen
- Beperkte locaties (geen toegang tot Netflix)
- Ad-ondersteunde gebruikerservaring
Gratis VPN’s hebben niet dezelfde functies als premium diensten. Sommige basisfuncties, zoals encryptie en IP cloaking, zijn gebruikelijk bij betaalde aanbieders, maar je zult merken dat veel andere beveiligingsfuncties beperkt of niet beschikbaar zijn op freemium-versies van deze diensten.
VPN – Gratis VS Betaald
Als het op beveiliging en privacy aankomt, is het grootste onderscheid tussen betaalde en gratis VPN’s dat betaalde VPN’s een robuuster beveiligingsprotocol hebben. Dit betekent dat ze meer servers hebben, meer encryptie (256-bit vergeleken met 128-bit) en betere protocollen om je gegevens privé te houden. Betaalde VPN-diensten hebben ook de neiging betrouwbaarder te zijn omdat ze een grotere gebruikersbasis van betalende klanten hebben die problemen kunnen melden als er iets misgaat.
Gratis VPN’s zijn het risico niet waard omdat je niet weet wie erachter zit en wat hun motieven zijn. Het gaat niet alleen om geld: ze kunnen gegevens over je verzamelen en deze verkopen aan adverteerders. Als je online anoniem wilt blijven, betaal dan voor een betrouwbare dienst in plaats van er een te nemen op basis van een advertentie onderaan een artikel of in een e-mailbijlage die “gratis browsen!” belooft.
Kan ik een VPN gebruiken om Netflix te kijken?
Netflix zegt hier zelf over: “Je mag een VPN gebruiken met Netflix, maar je kunt alleen series en films kijken waarvoor Netflix over de wereldwijde rechten beschikt, zoals Squid Game of Stranger Things. Schakel je VPN uit en start Netflix opnieuw als je alle beschikbare series en films in je land wilt kunnen kijken.”
Top 5 VPN’s
Als het gaat om internetbeveiliging, gegevensversleuteling en online privacy – zijn VPN’s noodzakelijk. Met jouw eigen virtuele privénetwerk kun je overal ter wereld veilig verbinding maken met het internet. VPN’s zijn een snel groeiende industrie voor privé- en veilige internettoegang. Maar welke VPN moet je nu in 2023 gebruiken? The Sky is the limit als het gaat om het kiezen uit een brede selectie van opties, maar hier is onze top 5 keuzes op wat wij denken dat momenteel de beste VPN-diensten voor 2023 zijn:
NordVPN is een populaire VPN-service die een verscheidenheid aan prijsplannen en functies biedt. NordVPN is een goede keuze voor zowel beginners als gevorderde gebruikers, omdat het alle belangrijke platforms en besturingssystemen ondersteunt, waaronder Windows, MacOS, Android, iOS en Linux.
De software van NordVPN is eenvoudig te gebruiken en heeft alles wat je nodig hebt om je privacy te beschermen tijdens het surfen op het web of het gebruik van openbare wifi-netwerken in cafés of op luchthavens (die waarschijnlijk niet veilig zijn).
Als je op zoek bent naar een VPN die een ton aan servers, goede snelheden en een betaalbare prijs biedt, is CyberGhost een uitstekende keuze.
CyberGhost werd in 2011 opgericht door 7 leden uit Roemenië en Duitsland. Het hoofdkantoor is momenteel gevestigd in Boekarest, Roemenië, maar het bedrijf heeft kantoren over de hele wereld, waaronder Duitsland en de VS. Het heeft meer dan 1 miljoen gebruikers wereldwijd.
Het bedrijf biedt veel verschillende plannen tegen betaalbare prijzen vanaf ongeveer $3 per maand (afhankelijk van hoe lang je je inschrijft). Ze bieden zowel maandelijkse als jaarlijkse abonnementen met ook enkele andere plannen beschikbaar (zoals hun Family Pack dat tot 5 apparaten toegang geeft tot hun VPN-netwerk).
Ze hebben zowel betaalde als gratis opties, maar we raden aan om voor een van de betaalde opties te gaan omdat ze het waard zijn!
Surfshark is de beste VPN voor het streamen van Netflix en andere videodiensten. Het heeft servers in meer dan 50 landen, wat betekent dat je zo’n beetje alle geo-geblokkeerde inhoud die je wilt zonder problemen kunt deblokkeren.
Surfshark is de beste VPN voor torrentgebruikers omdat zijn grote netwerk van servers peer-to-peer verbindingen ondersteunt. Deze omvatten SOCKS5 proxies en andere anonieme IP-types, zodat al je downloads volledig privé zijn.
Als gamen je ding is, biedt Surfshark ook geweldige snelheden voor online gaming – of het nu Fortnite of WoW of iets anders is!
Als je op zoek bent naar een VPN die je verbinding veilig kan houden, websites en apps kan deblokkeren en je veel opties geeft voor streaming net als gaming, dan is iVPN een goede keuze. Deze VPN bestaat al sinds 2013, wat betekent dat ze lang genoeg bestaan om te weten wat ze doen.
Hun service heeft meer dan 700 servers over de hele wereld op meer dan 100 locaties Inclusief servers die ideaal zijn voor het streamen van content uit het buitenland, zoals de VS of het VK. Je kunt gemakkelijk tot vijf apparaten tegelijk aansluiten op één account- en er zijn ook geen beperkingen op hoe lang elke sessie duurt, dus voel je vrij om deze de hele dag door te gebruiken indien nodig!
Hun client software is ook gemakkelijk te gebruiken: gewoon downloaden naar een apparaat (Windows PC/MacOS/Linux of iOS/Android) en start het wanneer nodig. Het maakt automatisch verbinding via hun dichtstbijzijnde server, dus je hoeft ook niet te wachten bij het opstarten van nieuwe sessies; in plaats daarvan ga je direct terug waar je was gebleven voordat je de vorige keer uitlogde, zonder enige moeite!
De ad-blocking software komt van pas bij het surfen op nieuwssites vol met vervelende advertenties, die overal opduiken en de snelheid van de pagina’s aanzienlijk vertragen, terwijl ze ook potentiële privacyproblemen veroorzaken.
ProtonVPN is een Zwitserse VPN provider die een gratis en betaalde versie van hun VPN aanbiedt. De ProtonVPN service is beschikbaar voor Windows, macOS, en Android.
ProtonVPN heeft een no logs beleid, wat betekent dat ze geen van je online activiteiten op hun servers opslaan. Het ondersteunt ook DNS-lekbescherming en een automatische kill switch als de verbinding onverwacht wegvalt.
Ze beweren ook dat ze datacenters van derden gebruiken met sterke beveiligingsmaatregelen bij het verzamelen van gebruikersinformatie zoals e-mailadressen tijdens het aanmeldingsproces.
Conclusie
VPN’s zijn een uitstekende manier om anoniem te blijven terwijl je op het web surft. Ze kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot inhoud die in je land beperkt is, om je privacy en identiteit online te beschermen, en nog veel meer.
Omdat VPN’s je internetverkeer versleutelen en via een externe server leiden, kunnen ze je helpen beschermen tegen hackers of overheidstoezicht.
Om het meeste uit je VPN te halen, kunt je het beste een serviceprovider gebruiken die hoge snelheden en onbeperkte bandbreedte biedt. Als je op zoek bent naar een anonieme surfervaring op het web, kunt je het beste een VPN kiezen die geen logs bijhoudt van je activiteiten. Dit zal ervoor zorgen dat niemand kan achterhalen wat je online hebt gedaan.
Het internet kan een enge plek zijn, maar er zijn manieren om jezelf veilig te houden. Een van de beste manieren is het gebruik van een VPN. Een VPN geeft je toegang tot alle sites en diensten op het web zonder dat iemand weet wie je bent of waar je zich bevindt.






